Etiquette en tradities

De traditionele bruiloft staat tegenwoordig weer hoog op het verlanglijstje.  Maar ken jij de regels nog? Moet de vader van de bruid haar nu ‘weggeven’? Stelt de moeder van de bruid nou de gastenlijst samen? En wat heeft ‘Jonas in de wallevis’ nou met het huwelijk te maken?

Hoe hoort het eigenlijk?

Bruidsboeket

Stuur je aanstaande maar op pad want volgens de etiquette wordt het bruidsboeket gekozen en betaald door de man. De bruidegom overhandigt het boeket persoonlijk wanneer hij zijn bruid komt ophalen en voor de huwelijksvoltrekking wordt het bruidsboeket rechts, en daarna links gedragen.

De bruidegom draagt in zijn linker knoopsgat een bloem met het steeltje naar beneden. Traditioneel is dit een anjer. De symbolische betekenis van de anjer, even los van het feit dat ze in veel verschillende kleuren te verkrijgen zijn en dat het een stevige bloem is, heeft de witte anjer wel zeker een symbolische betekenis; ze staan voor de pure liefde en geluk. Licht rood voor bewondering en de donderrode kleur betekent liefde en genegenheid.

Tip! Lees hier meer over het boeket met een geheime boodschap

Kledingetiquette voor de gasten

Het kan wel eens verwarrend zijn. Als bruidspaar kan je de kledingwens vermelden op de uitnodiging. Maar laten we het eens volgens de regels doen……

Wanneer de bruidegom een jacquet draagt, dan dragen zijn beste vrienden, zijn vader, de getuigen en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet. Gasten die alleen zijn uitgenodigd op de receptie kunnen kiezen voor een feestelijke jurk en een mooi donker pak. Het is ongepast om als vrouwelijke gast wit te dragen wanneer de bruid een lange witte jurk draagt (grote kans).

  • Black tie voor heren:  Een outfit met een zwarte das! Het perfecte excuus om je even als James Bond te voelen. Een smoking is een tweedelig zwart of gekleurd kostuum (met glanzende revers) met een geplisseerd hemd en sokken in dezelfde kleur als het hemd of jasje. Draag er een mooi vlinderdasje of een nette stropdas boven.
  • Black tie voor vrouwen: De dresscode is een lange of korte avondjurk. Vaak kiezen de vrouwen voor een nette cocktailjurk. Wanneer er een diner bij zit dan wordt een lange avondjurk verwacht. De decolleté is bescheiden want alles draait om elegantie! Black tie zit hem in de details
  • White tie voor heren: Het rokkostuum. Een rokkostuum wordt overigens alleen tijdens de ceremonie en ’s avonds bij het diner gedragen.
  • White tie voor vrouwen: Glamour op zijn top! Trek letterlijk alles uit de kast om te glinsteren en te fonkelen.
  • Tenue de ville: Betekent letterlijk kleding die je naar de stad draagt. Trek nou niet meteen je trainingspak aan want tenue de ville staat voor nette kleding voor overdag. Mannen dragen een maatpak en de vrouwen een nette jurk of een combinatie van rok met een jasje. De rok moet over de knie vallen. Oh ja, blote benen zijn hierbij not done.

Je hebt tegenwoordig veel meer dresscodes, denk eens aan casual chic, cocktail, festival chic, gala en New York chic (mooie design kleding die doorgaans als zeer chique wordt gezien)

Bron voor Kledingetiquette zoals hierboven beschreven is afkomstig van: www.dresscode.nl

Etiquette bij de (kerkelijke) ceremonie

Hoe zit het ook alweer? Aan welke hand draag je de ringen? Loopt de bruid bij binnenkomst van de trouwceremonie aan de linker-of aan de rechterkant?

Bij binnenkomst loopt de bruid aan de rechterkant van de begeleider en bij het verlaten van de ceremonie links. Het bruidsboeket wordt eerst gedragen in de rechterhand en daarna in de linkerhand. De gasten van de bruid zitten aan de linkerkant en van de bruidegom aan de rechterkant.

Religie speelt ook een rol. Zo staan Joodse bruiden tijdens de ceremonie altijd rechts en christelijke bruiden links.

Het hangt ook af welke religie je hebt bij het uitwisselen van de trouwringen. De katholieke bruid en bruidegom dragen de ring aan hun linkerhand. De reden daarvoor is dat deze hand zich het dichtst bij het hart bevindt. Bij de protestantse dienst worden de ringen aan de rechterringvinger geschoven. Rechts staat voor het goede en de rechterhand is verbonden met het goddelijke. In de praktijk is men echter niet zo strikt in de keuze voor de linker- of juist rechterhand. Aan het eind van de protestantse dienst ontvangt het bruidspaar een huwelijksbijbel.

“Something old, something new, something borrowed, something blue” Wat betekent dit? Het oude en het nieuwe voorwerp wat de bruid draagt staat voor het leven dat ze achter zich laat en het nieuwe leven dat ze samen met haar verloofde gaat beginnen. Het geleende voorwerp staat voor alle vrienden en familie om jullie heen. De kleur blauw staat voor trouw en zuiverheid.

We hebben in Nederland best veel tradities rondom het huwelijk. Denk aan het huwelijksaanzoek, de kleding, de bruidstaart, de bruidssuikers, het weggooien van het boeket en het tillen van de bruid over de drempel. Maar minder bekent is misschien wel….

Jonas in de wallevis

In de negentiende eeuw werd op bruiloften vaak ‘Jonas in de walvis’ gespeeld, waarbij het slachtoffer in de lucht werd gegooid en daarna weer werd opgevangen. Het ‘jonassen’ was een bron van vermaak. Jullie kennen het spelletje vast nog wel. De jonas wordt door vier andere de lucht ingeworpen onder het roepen van:

“Jonas in de wallevis

Van je een, twee, drie”

De enige manier om hier onderuit te komen was trakteren op een borrel in de plaatselijke herberg! Mijn mening; laten we deze traditie weer oppakken 😉

Rijst strooien

Het strooien van rijst is in veel gemeentes inmiddels verboden en er zijn genoeg leuke alternatieven, denk aan bellenblaas en sterretjes. Maar met het strooien van rijst wenste de gasten het bruidspaar een gelukkige toekomst met kinderen. Vroeger toen het krijgen van kinderen van bijna levensbelang was, was de betekenis van deze traditie nog groter.

Traditie is een mooie gewoonte maar pas het alleen toe als jullie je er goed bij voelen. Er zal echt geen schande van gesproken worden als je aan ‘de verkeerde kant’ loopt!