Bruidsboeket

Wist je dat? Het bruidsboeket is meer dan een prachtig bosje bloemen. Het kent zelfs een lange geschiedenis.

Het verhaal van een boeket met een geheime boodschap….

Het bruidsboeket stamt oorspronkelijk uit de Romeinse tijd. Romeinse bruiden droegen al een boeket, alleen bestond deze niet uit bloemen. Het was een samenhang van kruiden, graan en specerijen (zelfs knoflook!!). De geur van het boeket diende om kwade geesten te verdrijven, waardoor het bruidspaar door het leven kon zonder gevaar. Graan was heel belangrijk in het boeket. De Romeinen geloofden dat graan een teken van vruchtbaarheid was.

Niet altijd droegen de bruiden een boeket, het kwam regelmatig voor dat de kruiden en het graan verwerkt werden in het haar van de bruid of aan de jurk werden gespeld. De bruidsmeisjes vlochten vaak een krans die de bruid en bruidegom op hun hoofd droegen. De kransen symboliseerde vruchtbaarheid, hoop en een nieuw leven.

VR Weddings & Events_bruidsboeket_trouwen_Utrecht_weddingplanner_bloemen in je haar

De geheime boodschap

Door de Britse koningin Victoria verschenen voor het eerst de bloemen in het bruidsboeket. Bloemen waren in die tijd een middel om geheime boodschappen over te brengen. Geliefden communiceerde via bloemen om hun gevoelens voor elkaar te uiten. In de Victoriaanse tijd kenden bruidsboeketten nog geen grote diversiteit aan bloemen. De enige bloem die erin verwerkt werd was de roos, beter bekend als de Koningin van de Bloemen!

De hartvormige blaadjes staan voor liefde en vertrouwen en de doornen geven aan dat de liefde niet altijd over rozen gaat. Vooral rode rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde, maar wist je dat iedere kleur een eigen betekenis heeft?

  • Rood: liefde en respect.
  • Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid, reinheid.
  • Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid.
  • Oranje: verlangen, waardering, sympathie.
  • Geel: intieme vriendschap, verbondenheid.

In sommige gevallen werd er in het bruidsboeket ook een takje dille verwerkt. Dat zou een lustopwekkende werking hebben. Boeketten waren het communicatiemiddel van geliefden!

VR Weddings & Events_rozen_trouwen_bruiloft_UtrechtTradities

Steeds meer bruiden kiezen voor een bruidsboeket volgens de tradities. Zo wordt het boeket uitgezocht door de bruidegom en verraste hij zijn bruid met de bloemen naar zijn keuze. Nog een andere traditie die in stand wordt gehouden is dat de bruid het bruidsboeket over haar rechterschouder richting haar vrijgezelle vriendinnen gooit. Degene die het boeket vangt…..Je weet vast wat dat betekent!

Wist je dat?

  • Volgens de Poolse traditie strooien de mensen suiker over het boeket. Dat zou ervoor zorgen dat de bruid zich zoet zou gedragen in het huwelijk.
  • Het beroemde Biedermeiertje is een boeket waarbij de bloemen keurig in cirkeltjes zijn geplaatst en een kleurige combinatie vormen.
  • Volgens de traditie hoor je voor het jawoord het boeket rechts vast te houden en na de ceremonie draag je hem in je linkerhand.

Het bruidsboeket van nu 

Je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken. Een boeket vol broches, viltbloemen, linten, schelpboeket of kies voor een bruidsboeket dat past in het thema van je bruiloft! Denk aan kleur, stijl en vooral wat je zelf mooi vind!VR Weddings & Events_bruidsboeket_eigenwijs_schelpen_Utrecht_Weddingplanner

Kleur in je bruidsboeket

Geel is een kleur die staat voor energie, vreugde, vrolijkheid, groei, warmte en een nieuw begin.

Rood is er voor hartstocht, liefde, romantiek, verleiding, daadkracht, stijl en luxe.

Roze bloemen staan voor tederheid, blijdschap, nieuw leven, onschuld en zachtheid.

Oranje symboliseert warmte, kracht, vitaliteit, extravert, feest, sportiviteit en beweging.

Blauw is een religieuze kleur, maagdelijkheid, onschuld, koelte, oneindigheid.

Groen staat voor jong leven, vruchtbaarheid, eenheid met de natuur, vrede, hoop.

 

VR Weddings & Events_bruidsboeket_wilde bloemen_trouwen_Utrecht_weddingplanner_1

Meer informatie over het bruidsboeket? Ik help je graag! Let’s meet

Volg mij ook op Pinterest!